De vleug van de stof loopt over de breedte van de rol. Wanneer de rol zich bovenin bevindt en uitgerold wordt naar beneden, zal de vleug in dit geval van de rechter- naar de linkerkant van het materiaal lopen.
Werk jij met een stof die een vleug heeft, houd hier dan rekening mee bij het uploaden en verplaatsen van jouw ontwerp(en) in de design interface. De vleug bevindt zich op de breedte van de stof en wordt ook zo weergegeven in de design interface (van links naar rechts).
Dit is van groter belang, wanneer jij jouw stof laat bedrukken om hier kleding van te maken. Vanwege de rek, van bijvoorbeeld onze jersey stoffen, die over de breedte van de stof loopt.
Let op: Als de door jou geselecteerde breedte, breder is dan de stof zelf, dan draaien we deze 90° zodat het hele ontwerp op de stof past.
Wanneer dezelfde afbeelding wordt bedrukt op verschillende stoffen, kunnen er kleurvariaties zichtbaar zijn.
De materialen verschillen op het gebied van kleur, reflectiviteit, dikte, gewicht, transparantie en weefstructuur. Al deze factoren hebben mogelijk invloed op de kleur van de print evenals de manier waarop deze overkomt.
Ook door verschillende lichtomstandigheden kunnen er kleurvariaties worden waargenomen.
We doen ons best om al onze printers te kalibreren, wanneer we een stof bedrukken. Toch moeten de eerdergenoemde factoren in overweging worden genomen, wanneer jij dezelfde afbeelding op verschillende stoffen laat afdrukken. Om enigszins gelijke resultaten te verkrijgen, is het verstandig om stoffen te kiezen met een vergelijkbare weefstructuur en overeenkomend gewicht.
Houd er tevens rekening mee dat ons printteam eens in de zoveel tijd de kalibratie aanpast, om de kleurresultaten te verfijnen. Onze printdeskundige zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om de drukmethode, het printproces en de kleurenprecisie te verbeteren. Het kan zijn dat we onze machines upgraden om de printresultaten te optimaliseren. Hierdoor kan er wat kleurvariatie optreden tussen twee bestellingen van dezelfde stof. Hoewel het verschil minimaal is, kan dit wel zichtbaar zijn. In het geval de kleurverschillen van invloed zijn op jouw werk, adviseren we om voor het plaatsen van een nieuwe order eerst wat stofstalen te bestellen. Hierdoor weet jij zeker dat jij zeker dat de kleuren als gewenst overkomen.
Wij gebruiken inkten op waterbasis. Onze stoffen en inkten bevatten geen azo-kleurstoffen (synthetische kleurstoffen). Dankzij ons milieuvriendelijke drukproces komt het water niet in aanraking met verontreinigende stoffen. Lees hier meer over duurzaamheid.
We raden aan om afbeeldingen aan te leveren die binnen de RGB-kleurruimte liggen. In het specifiek levert het gebruik van foto's met een sRGB-profiel de beste kleurresultaten op. Wat houdt dit in? Kies in jouw bewerkingssoftware voor de RGB-werkruimte en stel het kleurprofiel van de afbeelding in op sRGB (sRGB IEC61966-2.1).
Pantone verwijst naar de "pantone-kleurcodering". De pantone "gecoate en ongecoate" kleurenmixen zijn geschikt voor laserprinten en lithografie en niet voor het bedrukken textielsoorten. Pantone-kleuren moeten binnen de CMYK-kleurruimte liggen. We proberen de pantone-kleuren zo dicht mogelijk te benaderen, maar vanwege de aard van ons drukproces is dit niet altijd mogelijk. Ben jij op zoek naar een exacte reproductie van een pantone-kleur? Neem dan contact met ons op voordat jij jouw bestelling plaatst.
Schermen & print
Kleuren kunnen alleen nauwkeurig gereproduceerd worden met behulp van specialistische grafische schermen en onder strikte lichtomstandigheden. De kleuren die op een gemiddelde laptop of computerscherm worden getoond, zien er misschien goed uit, maar zijn niet accuraat. Daarnaast zijn veel van deze kleuren zo fel dat ze niet gereproduceerd kunnen worden. Voor meer informatie, zoek naar "subtractieve kleuren vs additieve kleuren" om te weten wat de kleurbeperkingen van schermen en andere vormen van media zijn.
Consistente kleuren
Nabestellen? Zorg dat jouw kleurruimte en -profielen gelijk zijn aan jouw eerdere bestelling. Als jij een RBG-bestand hebt geüpload en later een bestelling plaatst met een CMYK-profiel, dan wordt dit door onze printers op verschillende wijze vertaald, waardoor ook de kleuren op het uiteindelijke product anders over kunnen komen.
Zwart-wit
Zet jouw bestand om in 'grijswaarden' voordat je dit uploadt, om het beste zwart-wit resultaat te verkrijgen.
Steunkleuren, UV
Hoewel we geen steunkleuren, UV-kleuren of metallic of gouden kleuren kunnen afdrukken, kun jij een resultaat bereiken wat hier dicht in de buurt komt, door een stof te kiezen met een mooie glans, zoals Duchesse Satijn (of door onze zoekfilter gebruiken om de juiste stof te vinden) en een patroon te gebruiken met een gouden of metallic textuur. Je kunt ook de kleurcodes e3c157 (goud) en d0d0d0 (metallic) gebruiken, hoewel dit wel een eenvoudiger resultaat oplevert dan wanneer je kiest voor een textuurpatroon.
Je kunt alleen PNG, JPG of gereduceerde TIFF-bestanden uploaden. Het uploaden van een TIFF-bestand dat uit meerdere lagen bestaat heeft nadelige gevolgen voor jouw ontwerp, die niet altijd zichtbaar zijn in de design interface en waarvoor wij niet aansprakelijk zijn.
Het knippen van de stof:
Wij bieden vier afwerkingsopties aan bij jouw bestelling:
Zoomopties & krimpen
Bij Contrado hebben we een interne naai-afdeling, waar jouw bedrukte stoffen tegen een kleine meerprijs worden omgezoomd (deze optie kun je selecteren in de design interface, na het klikken op "Start Ontwerp").
We bieden een gevouwen zoom aan (een enkele of dubbele zoom, afhankelijk van de stof) met een rechte naad, en een overlock zoom, waarbij de naad over de rand van de stof loopt. Je kunt hierbij tevens kiezen uit een zwart of wit garen. Er zijn stoffen waarbij er een specifieke zoomoptie gewenst is, omdat deze beter geschikt is voor het materiaal. Wanneer dit het geval is zal dit de enige optie zijn die wordt gegeven. Als jij beide opties in de design interface ziet, is de keuze geheel aan jou. Vergeet echter niet dat door de zoom de uiteindelijke afmetingen van jouw afgeronde stof kleiner worden: een vierkant stuk stof van 100 cm x 100 cm is na het omzomen ongeveer 98,5 x 98,5 cm groot. Als jij de oorspronkelijke maten wil behouden, moet jij een groter stuk stof bestellen, om de marge voor de zoom te compenseren.
Zoommarges van verschillende soorten stof:
- Lichte stoffen & zijdesoorten: 6 - 8 mm dubbele zoom. Ca. 12-16 mm per kant.
- Middelzware Stoffen die Rafelen: a 15-20 mm dubbele zoom. Ca. 35-40 mm per kant.
- Stugge, Zware & Rafelbestendige Stoffen: 15-20 mm enkele zoom. Ca. 15-20 mm per kant.
Al deze afmetingen zijn bij benadering bepaald en kunnen dus variëren. Houd naast de zoommarge ook rekening met de krimpwaarde (2-8%) van de stof.
Onze online previewfunctie geeft duidelijk aan of de kwaliteit van de door jou geüploade afbeelding voldoende is, om te worden afgedrukt op de stof in de afmetingen die jij hebt geselecteerd. Als jij de melding krijgt dat de kwaliteit aan de lage kant is, heb jij een paar opties die ervoor kunnen zorgen dat jouw print er zo scherp mogelijk uit komt te zien.
*WAARSCHUWING dit kan mogelijk nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van jouw afbeelding, waardoor het alleen als laatste redmiddel gezien moet worden. Het beste is, indien mogelijk, om een eerdere versie van de afbeelding in hogere resolutie terug te halen. Verhoog in geen geval zomaar de resolutie (dpi) van een bestand, omdat hierdoor het online systeem kan denken dat het gaat om een afbeelding van hogere kwaliteit, terwijl dit niet het geval is.
Gebruik het dialoogvenster in Photoshop of een andere ontwerpfunctie om jouw afbeelding van meer pixels te voorzien (upsampling). Kies voor details handhaven (vergroting) of bicubisch vloeiender (vergroting) en verhoog vervolgens de resolutie of de breedte/hoogte van de afbeelding.
Het verschalen van jouw afbeelding houdt in, dat alles wat uit één pixel bestond nu vergroot wordt naar meerdere pixels. Hierdoor neemt de grootte van jouw afbeelding toe (i.e. bestandsgrootte, fysieke grote en resolutie). Dit betekent echt niet automatisch dat ook de kwaliteit beter wordt; rechte lijnen en fijne details kunnen hun scherpte verliezen. Door voorzichtig de afbeelding te verscherpen na het vergroten, kunnen de details weer wat duidelijker worden.
Photoshop plugins, zoals 'Genuine Fractals', kunnen je helpen bij het vergroten van een afbeelding. Daarnaast zijn er nog veel meer plugins beschikbaar die je voor een klein bedrag of helemaal gratis kunt downloaden.
Als jouw afbeelding relatief eenvoudig is (weinig details en kleuren) dan kun jij deze openen in Adobe Illustrator en kiezen voor 'afbeelding overtrekken. Door verschillende instellingen te testen, kun jij de afbeelding op nauwkeurige wijze overtrekken.
Exporteer jouw afbeelding altijd met de maximale kwaliteit, en gebruik bij het bewerken altijd formats zoals een TIFF- (teruggebracht tot 1 laag) of PSD-bestand.
Om de hoge kwaliteitsstandaard te waarborgen, geeft onze designinterface een melding zodra er iets mis is met je ontwerp. De betekenis van de verschillende meldingen vind je hieronder.